Nobelcomité betreurt overslaan Gandhi

Gandhi! Begin oktober staat elk jaar weer in het teken van de meest prestigieuze prijzen ter wereld. Dan wordt bekend gemaakt wie de Nobelprijzen gewonnen hebben.  De prijs, die ter nagedachtenis van Alfred Nobel wordt uitgereikt, bedraagt een bedrag van  1,1 miljoen euro . Maar om deze enorme geldprijs gaat het eigenlijk niet, de eeuwige  roem is een veel grotere beloning.  Grote afwezige op het lijstje is Indiaas nationale held Mahatma Gandhi . Één van werelds bekendste vrijheidstrijders heeft de Nobelprijs van de vrede nooit mogen ontvangen .

Sinds 1901 worden de Nobelprijzen uitgereikt aan personen die de maatschappij hebben geholpen door hun werk . Vooral de Nobelprijs van de vrede is een geliefde prijs.  Maar je kan je twijfels hebben over de keuzes die door de jaren heen gemaakt zijn door het Noorse comité.  Tussen het lijstje van winnaars is bijvoorbeeld de van terrorisme beschuldigde Yasser Arafat te vinden.  Nog schokkender is het dat Adolf Hitler ooit voorgedragen is voor de prijs.

Vandaag, op de dag dat het  138 jaar geleden is dat Gandhi geboren werd, legde het Nobel comité aan CNN –IBN uit waarom. Volgens directeur Michael Sohlam  werd Gandhi door het comité niet gezien als een politicus of maatschappelijk werker . Sohlam geeft toe dat het een grote fout is geweest om Gandhi over het hoofd te zien. Extra wrang is het dat de geestelijk leider  van India maar liefst vijf keer genomineerd werd. In 1948 werd de prijs voor de vrede volgens het comité nooit uitgereikt, omdat er dat jaar geen geschikte winnaar was die nog leefde.  Mahatma Gandhi werd een paar dagen na zijn nominatie vermoord.  Het Noorse comité was dus gewoon te laat.

 

Lees ook:Gandhi sprak 60 jaar geleden zijn laatste woorden
Lees ook:Charudutt Mishra wint Gouden Ark
Lees ook:Rahul de volgende Gandhi in de politiek
Lees ook:2 oktober officieel internationale dag van ‘non-violence’
Lees ook:Eindelijk aandacht voor de Dalits.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.