Categorie: "Cultuur"

Regentijd steeds beter te voorspellen

Vanochtend was het bewolkt toen ik mijn deur uitliep om mijn krantje te halen. De wind blies hard door mijn haren heen. ‘Niet nu al monsoon’ dacht ik nog even, maar even later scheen de zon al weer fel op mijn huid. Het wordt weer een zinderende hete meidag. Deze maand kijkt iedereen uit naar de regen, omdat de hitte bijna te veel wordt. Vooral voor boeren is het enorm belangrijk om te weten hoe de monsoon gaat verlopen. Ze kunnen hun gewassen erop aanpassen namelijk. Een internationaal project wat een aantal jaren geleden is opgezet door de National Oceanic and Atmospheric Administration moet ze daarbij gaan helpen. Verschillende boeien met meetapparatuur worden over de hele wereld uitgezet.  Een derde van de wereld bevolking is afhankelijk van de regentijd. Vanaf 2012 zal het systeem actief en toegangkelijk zijn.

Mumbai staat voor een avond droog

“Dry days” noemen ze dat hier, op deze dagen mag er geen alcohol geschonken of verkocht worden. De regel wordt ingesteld als er feestdagen zijn waarbij de overheid ongeregeldheden verwacht. Ook tijdens officiële gebeurtenissen zoals de dagen waarop gestemd moet worden wordt een ‘dry day’ uitgeroepen. Bars gaan vaak dicht op een droge dag omdat de inkomsten op zo’n avond miniem zijn. Het is met al die verschillende feestdagen hier soms lastig bij te houden wanneer en waarom en niet gedronken mag worden. Het afgelopen weekend wat op donderdag al begon was bijvoorbeeld verwarrend. Woensdag en donderdag tot vijf uur mocht er niet gedronken worden, omdat er hier in Mumbai gestemd moest worden. ‘s Avonds mochten we weer even uit ons dak gaan tot de volgende ochtend het vrijdag 1 mei was, een feestdag in deze deelstaat en we weer droog stonden. Zaterdag was er niks meer aan de hand en werd er in menig club in Mumbai de schade goed ingehaald.

Waar blijft de varkensgriep?

Is het er nog niet of hebben ze het gewoon nog niet gevonden? De varkensgriep grijpt in rap tempo om zich heen, maar in India horen we er nog weinig van. Ons bevolkingsaantal en ongeordende samenleving lijkt mij de beste voedingsbodem voor een flinke griep epidemie… toch lijken we de dans te ontspringen. Een 28-jarige vrouw komend uit Frankfurt en een 24-jarige man die met een KLM vlucht uit Detroit kwam zijn in Delhi met verschijnselen opgenomen. Naast drie andere mannen die eerder deze week verdachte symptomen hadden,  is dit toe nu toe het enige wat de massale check-up’s die op alle Indiase vliegvelden worden uitgevoerd heeft opgeleverd. We wachten af.

Religieuze games populair in India

Op Nu.nl stond het volgende bericht over een Amerikaanse Indiër die het  ongepast vindt de Hindoe goden te gebruiken voor computerspelletjes. Het zijn vaak de Indiërs buiten India die over dit soort dingen struikelen. Je ziet het in bijna alle culturen terug, er wordt sterker vastgehouden aan tradities als het thuisland ver weg ligt. In India merk ik een andere stemming als het gaat om het afbeelden van de goden.

Blinde studenten gratis naar school

De universiteit van Punjab biedt haar blinde leerlingen nu wel een heel interessant pakket aan. Er zijn speciale plekken gereserveerd voor studenten met een visueel probleem. Als je volledig blind bent dan hoef je geen schoolgeld te betalen. Daarnaast zijn de maaltijden op de universiteit gratis en geldt er een speciale korting op de kamers van de campus. Dit soort speciale plekken bestonden al voor leerlingen met AIDS of kanker, maar nu komen ook de blinde studenten in aanmerking voor de regeling. Waarom de instelling dit besluit heeft genomen is mij niet helemaal duidelijk, maar het geeft in ieder geval hoop voor mensen met een handicap. Het komt nog al eens voor in India dat kinderen met een handicap thuis worden gehouden. Soms omdat ouders denken dat het geen zin heeft een opleiding te bekostigen voor dit soort kinderen.  Of omdat de school niet kan omgaan met de handicap van het kind.

Een week lang aandacht voor dochters

“Everybody questions me about my most memorable moment – is it making a century in my Test debut or winning a series in England or getting into the world cup finals? But the most memorable time is the time that I spend playing hide and seek with my seven-year-old daughter,” Aldus cricketer Saurav Ganguly in een persbericht om Laadli week te promoten. Deze week is uitgeroepen tot Laadli (beminnelijk)  week, om de dochters van India te eren. Het klinkt misschien niet meer van deze tijd, maar dat is het jammer genoeg wel. In Indiase gezinnen wordt het hebben van een zoon nog altijd verkozen boven een dochter. Mede daarom is het in dit land ook verboden om het geslacht van het kind te weten voordat het geboren wordt. Het idee dat vrouwen alleen maar geld kosten en mannen het juist verdienen voor het gezin is een hardnekkige traditie waar nog steeds tegen gevochten wordt. Het geld wat tijdens deze speciale week wordt opgehaald gaat naar het Nanhi Kali project dat tot doelstelling heeft meer meisjes de schoolbanken in te krijgen.

Indiase vrouw heetste ter wereld

Het is een kwestie van de smaakpapillen trainen. Als je maar lang genoeg scherp eten voorgeschoteld krijgt worden die vanzelf doof. Een vrouw uit India heeft er waarschijnlijk zelfs het Guinness Book of Records mee bereikt. De 26-jarige Nandita at in het bijzijn van topkok Gordon Ramsey 51 pepers binnen twee minuten op. Het ging om de Bhut Jolokia, een van de scherpste pepers ter wereld. India staat niet voor niks bekend om haar ‘spicy’ keuken. De scherpste peper ter wereld genaamd de Naga Jolokia wordt hier verbouwd. Daar wordt van gezegd dat mensen met hartproblemen of ademhalingsproblemen kunnen overlijden bij het eten van zo’n peper.

Geitenvlees het makkelijke stukje vlees van India

Het eten van geitenvlees wordt steeds populairder in het westen. Hier in India kan ik je zeggen is de geit al eeuwen één van de meest gegeten beestjes. Samen met kip is het een makkelijk stukje vlees wat zonder problemen zowel een Moslim als een Hindoe voorgeschoteld kan worden. Als je in Engeland een gerecht besteld met Mutton erin dan bestel je schapenvlees. Maak niet de fout om hetzelfde te verwachten in India. Hier krijg je een lekker stukje geit op je bord. Soms hoor ik Engelsen zeggen dat de Mutton hier zoveel beter smaakt dan in eigen land. Nou heb ik nog nooit schapenvlees gegeten, maar daar wordt over gezegd dat het een stuk droger is dan geitenvlees. De Mutton hier wordt vaak uren lang gekook in verschillende kruiden, waardoor het vlees zo wat van het bot valt als het op je bord ligt. Misschien is het even een drempel, maar geitenvlees is bijzonder smaakvol en echt een aanrader. Hoe het trouwens zit met schapenvlees in India weet ik niet. Gek genoeg heb ik nog nooit een schaap zien rondlopen in Mumbai.

Nieuw-Zeeland steeds populairder onder Indiase studenten

Als er geld genoeg in huis is wordt zoon of dochterlief in India zo snel mogelijk naar het buitenland gestuurd om te studeren. Het klinkt niet alleen interessant zo’n buitenlandse studie, het staat ook vooral charmant. Oké oké het niveau van studies in het buitenland zijn in sommige gevallen inderdaad ook hoger.  Massaal gaan Indiase studenten de vijver over om in Amerika te studeren.  Soms met iets meer succes, soms met iets minder.

Assam, een bron van problemen

Stel je voor dat de Friezen in Nederland zo graag autonoom willen zijn, dat er elke maand meerdere aanslagen worden gepleegd door vrijheidsstrijders in die provincie. Bizar idee toch? Indiërs kennen niet anders. Vooral in de noordelijke regio van Assam zijn bomaanslagen schering en inslag. Gisteren werd er op twee verschillende plekken bommen tot ontploffing gebracht. Nauwelijks een week eerder hadden negen mensen hun leven verloren bij een aanslag in dezelfde staat. Om de problemen in Assam te begrijpen moet je in de historie van de staat duiken.