Lichtere huid een gevaarlijk schoonheidsideaal

 bollywood beauty

Uren worden doorgebracht in de zon om dat gezonde bruine kleurtje te krijgen.  Een kleurtje dat Indiërs van nature hebben, maar zonnen zul je ze niet zo snel zien doen. Het schoonheidsideaal van de moderne Indiase vrouw schrijft juist een zo lichte mogelijke huid voor.  Een ideaal wat  voort komt uit het kastensysteem . Hoe lichter je huid hoe hoger je status.  De cosmetica-industrie van India speelt daar handig op in door steeds meer huid verlichtende   producten op de markt te brengen.

 

Jonge Indiase meiden vinden het heel normaal om hun gezicht 's ochtend in te smeren met talkpoeder. Op mij komen die bleke koppies   over als een grote griep epidemie, maar voor hun is dat het toppunt van schoonheid. Jammer genoeg blijft het niet bij talkpoeder. De wat rijkere Indiase vrouw  zoekt haar   toevlucht in chemische producten.  Blijvende lichte plekken en blaren op het gezicht  zijn het gevolg. Sommige producten bevatten namelijk een hoge concentratie bleek.

Voor Nederlanders is het allang duidelijk dat je huid alleen maar donkerder kan kleuren.  Als je de dagelijkse reclames op de Indiase tv moet geloven is het   tegenovergestelde ook mogelijk. Een tijdje terug heeft Bollywood ster Shahrukh Khan een spotje voor een van deze producten opgenomen. Als de koning van Bollywood het zegt moet het toch wel werken?!   Een puntje van licht  komt uit de modellenwereld.  Nayanika Chatterjee wordt ook wel de Indiase Naomi Campbell  genoemd. Zij is een geliefd model op de catwalk. Het is alleen een trieste zaak  dat deze mooie vrouw nog steeds niet veel donkerder is dan de meeste Indiase meiden. Zolang zij geen actrice of model op tv zien die bewijst dat een donkere huid net zo bewondert kan worden, zullen ze de gevaarlijke producten  blijven gebruiken.

 

Lees ook:Intieme delen van de Indiase vrouw moeten strakker en witter
Lees ook:Bombay to Bangkok wordt geen moment echt leuk
Lees ook:Bollywood maakt huiselijk geweld bespreekbaar
Lees ook:Een oud Indiaas geheim voor een onwillige huid
Lees ook:Modieuze tassen bij Fabindia aankoop

Eén reactie op “Lichtere huid een gevaarlijk schoonheidsideaal

  1. Sen

    Het is nog niet eens heel lang geleden dat het schoonheids ideaal in west-europa verschoof van bleek naar getint. Hoewel de cultureel historische achtergrond in India (het kastensysteem) een extra nare bijsmaak geeft, zijn ongezonde/risicovolle acties om een schoonheids ideaal te bereiken natuurlijk van alle tijden en culturen. Ironisch genoeg zijn het vaak juist de mensen die het financieel relatief goed hebben die zichzelf dit aandoen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.