Vrouwen in Kolkata moeten hun plekje delen

Mumbai

Één van de redenen waarom ik hier zonder problemen ‘s avonds laat alleen in een trein durf te stappen zijn de gescheiden coupes. In India reizen vrouwen en mannen apart van elkaar zowel in bussen, treinen als de metro. Als vrouw is het heerlijk, wij mogen op elke plek zitten als we dat willen ( en eerste klas reizen). Mannen moeten beter uitkijken, worden ze gesnapt in een ‘womans only' coupe dat kunnen ze hun portemonnee trekken. Deze vorm van reizen beschermt je als vrouw tegen de mannen die hier niet gewend zijn om nauw met vrouwen om te gaan. Geen handtastelijkheden, geen starende blikken en geen mannen die je na fluiten of roepen. Heerlijk, maar in Kolkata denken ze daar anders over.

 

 

Sinds twee dagen is in het voormalige Calcutta een nieuwe regelgeving in werking gesteld. De vrouwencoupés van de Metro Railway zijn beschikbaar tussen 9 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds, daarna mogen ook mannen plaats nemen. De klachten stromen nu al binnen. Vrouwen zouden te lang moeten staan en zich niet meer veilig voelen. Mensen maken hier langere werkdagen. Na zeven uur is de spits nog lang niet voorbij, waardoor de vrouwen nu ook nog eens met grote stromen mannen geconfronteerd worden.

Als westerse vrouw heb ik iets minder problemen met mannen in dezelfde coupe als de doorsnee Indiase dame. Toch denk ik dat ik minder snel laat in de avond een trein zou nemen als deze regel ook in Mumbai wordt ingevoerd. Juist op die tijden wil ik liever geen mannen tegenkomen die in een rustige trein ongestoord rare dingen in hun hoofd kunnen halen. In een Nederlandse trein zou ik hier geen seconde over nadenken, het is een verschil in cultuur. Deze maatschappij houdt mannen en vrouwen zo strik van elkaar gescheiden dan ik vrees voor de gevlogen als ze opeens geconfronteerd worden met een soepele regelgeving. We zullen zien hoe lang ze het volhouden in Kolkata.

Lees ook:Barvrouwen in Delhi mogen blijven
Lees ook:Vrouwen nu ook aan de grens
Lees ook:Gevecht tegen AIDS; legaliseer homoseksualiteit
Lees ook:Indiase vrouwen niet meer bang om te scheiden
Lees ook:Intieme delen van de Indiase vrouw moeten strakker en witter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.