Verscholen kinderarbeid aan de orde van de dag

Er stond van de week een jongetje bij mijn riksja. Zoals zo vele kinderen hier dat doen probeerde hij me iets te verkopen. Met een grote stapel boeken in zijn handen begon hij te vertellen dat ‘De Vliegeraar' een absolute aanrader was. Terwijl ik naar hem lachte besefte ik de ironie van deze gebeurtenis. Hoe kan dit kind weten welk boek ik moet lezen? Hij staat hier dag in dag uit op hetzelfde kruispunt boeken te verkopen.  Er blijft weinig tijd over om naar school te gaan lijkt me. Deze jongen leert niet om te schrijven of te lezen, laat staan dat hij tijd heeft voor het stapeltje boeken in zijn hand. Ook dit is kinderarbeid, gedwongen worden de kost op straat te verdienen en geen toegang tot onderwijs te hebben. Mede daarom is vandaag , International Children's een dag om te vieren en te realiseren dat niet iedereen de luxe heeft om kind te zijn.

 

 

Op de verjaardag van de eerste president van India Jawaharlal Nehru wordt hier ‘kind zijn'gevierd. Nehru stond voor gelijke kansen voor jongens en meisjes en een goede scholing. Zijn eigen dochter is daar uiteindelijk een duidelijk voorbeeld van geworden. Indira werd de derde president en de eerste vrouwelijke president van dit land. De VN heeft deze dag al snel uitgeroepen tot Internationale feestdag, omdat het een mooie gelegenheid biedt stil te staan bij de positie van het kind in de wereld. 

 In India denken we dan bijvoorbeeld aan het feit dat kinderarbeid officieel verboden is, maar  verborgen kinderarbeid is nog steeds aan de orde van de dag. Zoals het jongetje wat ik tegen kwam op straat met zijn stapel boeken zijn er nog heel veel meer. Achter de gesloten deuren van Indiase huishoudens wordt soms een andere vorm van kinderarbeid in stand gehouden.  Jonge kinderen worden door arme gezinnen verkocht om in de huishouding te gaan werken. Dikwijls staan deze kinderen bloot aan mishandeling en seksueel misbruik.  Voor een land waar 60% van de bevolking onder de 25 jaar is heeft India nog een lange weg te gaan naar een toekomst zonder kinderarbeid en waarin elk kind gelijke rechten heeft.

Lees ook:Kinderarbeid nog aan de orde van de dag
Lees ook:Veiligheid van het kind moet voorop staan bij snelle adoptie
Lees ook:Darsheel Safary een kindster in Bollywood
Lees ook:Bel als je een kind ziet bedelen in Delhi
Lees ook:Soms wil je het niet zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.