Dansen verboden in Bangalore

Ken je die clip nog van de Backstreetboys, waarin het verboden is om te dansen. Ik geloof dat het de ‘Larger than life’ video was. Ik weet nog precies wat ik dacht toen ik die clip zag. Wat ze tegenwoordig al niet bedenken om popsterren tot helden te verheffen. Als of dansen ooit verboden zou worden en we net als in de clip gedwongen worden ondergrondse illegale feesten te houden, waar de artiesten als revolutionaire helden worden gezien. Ik was denk ik 16 jaar jong en nog nooit in Bangalore geweest.Afgelopen weekend bevond ik me in die clip. Sinds een jaar is de BJP als enige partij aan de macht in de deelstaat Karnataka. Bangalore is daar de hoofdstad van. Volgens deze partij ligt dansen te dicht bij seks en exhibitionisme. Westerse rommel waar we onze zonen en dochters niet aan willen blootstellen.  Het gevolg is deze bizarre regel, waar er alcohol geschonken wordt mag er niet gedanst worden.

Voor mijn werk ben ik een weekendje langs geweest, maar werk moet natuurlijk altijd met plezier gecombineerd worden. De eerste avond stond ik tot mijn vreugde in de bekende club Shiro’s. Een keten waarvan we in Mumbai ook een afdeling hebben. De vrijdagavonden zijn hier beroemd en berucht om de goede eighties muziek die er dan gedraaid wordt en de ladingen Mumbaikers die daar op af komen. Ik verwachte hetzelfde tafereel in Bangalore. Ik had wel eens van de regelgeving in Bangalore gehoord, maar vond het zo absurd klinken dat ik het eigenlijk meteen af heb gedaan als een fabel. Niet dus. Na een tien minuten als enige te hebben staan dansen begon het vreemd te voelen en vroeg ik mijn vrienden wat hier aan de hand was. Tien minuten later stond ik weer buiten. Ik ben namelijk niet zo’n alcohol drinken en mocht ik wel wat glaasjes drinken dan wil ik alleen nog maar meer dansen dan dat ik normaal gesproken al doe. Het nut van uitgaan ging opeens verloren.

Die zaterdagavond erop beloofden mijn vrienden een goede after party waar er absoluut gedanst zou mogen worden. Tot half 12 heb ik die zaterdagavond op een bankje gezeten in de populaire Fashion bar in Bangalore. Terwijl de DJ omriep ‘people please don’t move’ zat ik heerlijk een colaatje te drinken. Nog een minpuntje aan het uitgaansleven in Bangalore…alle clubs moeten dicht om 11.30. In dit geval niet zo heel erg, want ik stond te springen om die after party. Mijn vrienden legden me uit dat er die avond gelukkig één was anders zaten we met zijn allen fijn weer om 12 uur thuis op de bank.  

Het Backstreetboys scenario kwam nu pas echt tot leven. Een ondergrondse kelder vol met mensen die duidelijk te lang stil hadden gestaan was de after party waar ik op gewacht had. Het was niet verkeerd, de sfeer was goed en het was een opluchting om even los te kunnen gaan. Het hele idee stond me alleen zo enorm tegen. Ik moest me verschuilen in een kelder zodat de politie ons niet zou vinden, om te kunnen dansen.  Bizar. Ik maak me zorgen om Karnataka, want tot op heden zijn de protesten tegen deze absurde regel minimaal geweest. Al we onze rechten zo makkelijk opgeven, wat gebeurd er dan als we straks niet meer mogen zingen of tekenen zoals we dat zelf willen. Waar ligt de grens..of zijn we die in dit geval al ver voorbij!

Lees ook:365 dagen feest in India
Lees ook:Geen afscheidsfeestje, maar wel gedag zeggen
Lees ook:Mumbai staat voor een avond droog
Lees ook:Deze ‘kleine’ meid groeit in Mumbai
Lees ook:Film clip, Sridevi een levende legende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.