Regering pakt hoge schulden Indiase boeren aan

Farmer Harvesting Wheat, IndiaDe Indiase regering heeft een ambitieus plan opgesteld waarbij alle schulden van de kleine boeren worden kwijt gescholden. Betrokken organisaties hebben verschillend gereageerd op dit nieuwe idee van de regering. Het plan is nu al bestempeld als lekker makertje voor de verkiezingen in 2009. Boeren die minder dan twee hectare land bezitten komen alleen in aanmerking voor dit project. Een groot aantal boeren die in nood zitten door schulden missen door deze restrictie de boot. Maar het is tenminste iets. De regering  gehoor aan de schrijnende situatie die zich op het Indiase platteland afspeelt. Door torenhoge schulden en de schaamte die dit met zich meebrengt plegen boeren massaal zelfmoord. 

Een week geleden nog viel mijn oog op een bijzonder triest verhaal in de krant. In het noorden van Mumbai had een boer zelfmoord gepleegd door gifstoffen in te nemen die gebruikt worden om het land te bewerken. Dit is de meest voorkomende manier waarop de boeren hun leven beëindigen. Hun verhalen lijken allemaal op elkaar. Door tegenvallende oogstcijfers kunnen ze hun afspraken met de grotere bedrijven en geldschieters niet voldoen. Deze bedrijven vragen ook nog eens hoge rentepercentages.  Zo  worden er hoge schulden opgebouwd die op een gegeven moment zo zwaar wegen dat ze als enige uitweg zelfmoord zien.

De aantallen zijn niet mis. De regering heeft projecten opgezet om de boeren te helpen. Iemand vertelde me zelfs over een project dat de boeren meer kracht wilde geven door middel van yogalessen. Het heeft tot op heden allemaal niet mogen helpen. De schrijnende verhalen kun je nog dagelijks in de kranten lezen. Misschien dat voor een deel van de boeren deze regeling een begin is.

 

Lees ook:Boeren gedwongen land af te staan voor Tata Nano project
Lees ook:Regentijd steeds beter te voorspellen
Lees ook:Elf cijfers de toekomst voor Indiase mobiel
Lees ook:Schrijfster Taslima Nasreen geeft de strijd op
Lees ook:25000 Indiërs lopen voor een betere toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.