Het Indiase hockey; een rijk verleden , maar een onzekere toekomst

India is geen sportland, daarvoor heeft het een te innige band met het cricket ontwikkeld. De liefde voor de van oorsprong Engelse sport zit diep bij de Indiërs en laat daardoor weinig ruimte over voor andere sporten. De andere Engelse sport hockey is de enige vorm van sport die in de schaduw van het cricket mag vertoeven.  Het Indiase hockey kent vooral een rijk verleden de laatste decennia zijn magere jaren geweest. Met als toppunt het corruptieschandaal wat aan het licht kwam dit jaar binnen de nationale hockeybond.

 

Voor het eerst in 80 jaar geen Indiase hockeyploeg op de Olympische spelen. Zowel de mannen als de vrouwen hebben zich niet kunnen kwalificeren. Kan het eens zo grote hockey in India nog dieper vallen? Het lijkt er niet op. Het Indiase team was het eerste niet Europese team wat deel uitmaakte van de International hockey federatie. Jaren van welvaart volgden. Van 1928 tot 1956 is de mannen hockeyploeg van India onverslagen op Olympische Spelen. Zes gouden medailles werden er achtereenvolgens door de Indiërs opgehaald. De in totaal 11 medailles die de Indiërs wisten te winnen heeft nog geen ander land kunnen herhalen.

 In India wordt er geklaagd over slecht management en begeleiding. Een nieuwszender liet een paar maanden geleden zien hoe een middelmatige speler zijn plaatst in het nationale team kon kopen door een grote som geld neer te leggen bij de bond. Met weemoed wordt gedacht aan de tijd dat de spelers een voorbeeld waren voor het land. De enige strohalm waar het Indiase hockey zich aan vast houdt is de wereldcup in 2010. Delhi heeft de organisatie van dat toernooi toegewezen gekregen, als gastland is India dan van plaatsing verzekerd. Door de corruptieschandalen is die toezegging echter op losse schroeven komen te staan.

 

 

Lees ook:India voor het eerst niet op Olympische Spelen
Lees ook:Voor het eerst een profesionele voetbalcompetitie in India
Lees ook:Chak De India!
Lees ook:India weet best wat voetbal is (clip)
Lees ook:India levert bijzondere bijdrage aan de Olympische spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.