De echte Indiase keuken komt niet uit een pakje

poori bhajiDurf eens Indiaas te koken, het is zo lekker. Scherp, maar erg lekker. Laat de verschillende kruiden je niet afschrikken. Tot mijn eigen verbazing heb ik al mijn benodigde ingrediënten bij de lokale Jumbo kunnen vinden. Het was een kwestie van kruiden sectie zoeken en inladen. Heb je eenmaal een goede voorraad van een aantal basis kruiden, dan kom je met de meeste gerechten al een heel eind. Naast de kruiden is een goed recept belangrijk. Het volgende recept is voor de beginner een leuke kennismaking met de Indiase keuken.

 

Aardappels met varkenshaas en yoghurt, kip tikka geserveerd met een stapeltje Puri's.

Voor de aardappels in vlees hoef je niet bang te zijn. Meng de kruiden met het water,olie en de yoghurt. Snij de aardappelen en vlees in grote stukken Laat het samen in een grote braadpan sudderen. Totdat je de aardappels makkelijk kunt inprikken, na ongeveer drie kwartier. De ui ringen kun je iets later toevoegen , maar je kan ook voor bijvoorbeeld broccoli kiezen.  Wees creatief.

Je hebt nodig:

3 dl olie

2 uien, in ringen gesneden

2 stukken varkenshaas

1,5 theelepel fijngehakte gember

1,5 theelepel geperste knoflook ( net als de gember  in een potje bij de super te vinden)

1 theelepel chilipoeder

sneufje peper

3 kardemompeulen, in de super vind je een potje poeder drie sneufjes is ook prima

1 kaneelstokje

1,5 theelepel zout

1,5 dl yoghurt

6dl water

Voor de Kip tikka moet je een avond van te voren al de mouwen opstropen. Het kost je maar een paar minuten om de marinade voor te bereiden. Maar het is het waard. De kip wordt het beste als het een nacht de tijd heeft gehad om te marineren. Snij de kip ik hapklare stukjes. Meng alle ingrediënten samen in een kom, roer de kip er op het laatste doorheen. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) leg de kip op een bakplaat en laat  15 a 20 minuten garen.

3 kipfiletjes

en kopje yoghurt

1,5 eetlepel gember (uit hetzelfde potje als het eerste gerecht)

1,5 eetlepel knoflook  (haal ook de knoflook gewoon uit het potje)

0,5 theelepel kurkuma

0,5 theelepel chilipoeder

1 theelepel kardemompoeder

3 eetlepels citroensap

1 theelepel korianderpoeder

2 eetlepels bloem

5 eetlepels olie

en een sneufje zout

Voor een mooie puri moet je op een aantal dingen letten. Bak in super hete olie en laat het deeg 10 min rijzen voor gebruik. Meng 225 gram bloem en een sneufje zout in een kom, en maak een kuiltje in het midden. Laat er een beetje lauw water in lopen en meng voorzichtig de bloem erdoor. Als het papje in een droog balletje verandert voeg je weer water toe. Herhaal dit tot dat je bloem op is een je alleen nog een grote deegbal over hebt. Na dat de bal de tijd heeft gehad om te rijzen verdeel je hem in ongeveer 6 kleine balletjes . Rol er mooi rond pannenkoekje van. Let op, niet te dun je moet hem nog goed kunnen oppakken. Bak de puri in een pan met het super hete olie snel aan twee kanten gaar. Door het frituren van het deeg bolt de puri op, Niet schrikken dat hoort! Je mag voorzichtig met een houten lepel op het broodje duwen als het te erg wordt.

De broodjes kun je rustig bakken terwijl de pan met aardappelen staat te sudderen en de kip in de oven ligt. Reken ongeveer 2 puri's per persoon.  Als echte Nederlander eet je natuurlijk met mes en vork. Maar als je de broodje gebruik om je eten op te pakken zul je merken dat het gerecht extra smaakvol wordt. Ik hoop dat het smaakt!

Lees ook:Indiase kebab uit eigen keuken
Lees ook:Heel Nederland deze winter aan de Indiase thee
Lees ook:Een oud Indiaas geheim voor een onwillige huid
Lees ook:Drugsbaron in India opgepakt tijdens een potje cricket
Lees ook:Een pittig toastje vers van de straat

4 reacties op “De echte Indiase keuken komt niet uit een pakje

  1. xilosje

    Dat ziet er lekker uit, jammer dat er niet een print versie beschikbaar is. nu veel knippen en plakken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Devi

    Hoi Xilosje,

    Je kan het artikel door sturen naar de mailbox. Misschien het je daarvanuit wel lukt om te printen. Succes!

    ps Laat je me weten hoe het smaakte?

    Groetjes Devi

      /   Beantwoorden  / 
  3. Linda

    Hallo Devi!

    Ik heb je recept geplaatst op de http://indiasekeuken.startpagina.nl (in de rubriek Hoofgerechten “Kip tikka”)!

    Voor meer lekkere indiase recepten kun je terecht op die pagina.

    Groet, Linda

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.