De slechte kanzen voor de Indiase vrouw in harde cijfers

p19In het  Global Gender Gap Report van 2007 staat India op een bedroevend lage plaats. Het rapport dat uitgegeven wordt door het World Economic Forum brengt jaarlijks de positie van de vrouw in kaart. Van de 128 landen in totaal bezet India de 114de plek. In het rapport wordt er naar verschillende factoren gekeken. Als er gekeken wordt naar participatie en kansen van de vrouw op economisch gebied dan glijdt India af naar een 122ste plek. De economische vooruitgang ten spijt, wil het nog niet zo vlotten met de rechten van de vrouw. Door het dreigend te kort aan vrouwen , waar ik al eerder over schreef, doet India het zelfs slechter dan in 2006.

 

Buurlanden Pakistan en Bangladesh zijn evenals India terug te vinden  in de onderste regionen van de Global Gender Gap Report. Zij hebben zich dit jaar wel weten te verbeteren. Door een geboorteratio van 0,8 meisje op elke jongen die ter wereld komt, daalt India dit jaar op de lijst.

Een positief punt wat uit het rapport van het World Economic Forum naar voren komt is de positie van de vrouw in de politiek. De vrouwen uit Bangladesh, India en Pakistan staan hun mannetje in de politiek. India bezet op die lijst een mooie 21ste plek. Dat kan ook bijna niet anders met 106 vrouwen in het parlement en 118 vrouwen op ministeriële posities. In de laatste 50 jaar heeft een vrouw vier jaar lang het land geregeerd. Van 1980 tot aan haar dood in 1984 was Indira Gandhi bezig met haar tweede termijn. En een vermelding waard is de positie van ander buurland Sri Lanka, dat met een zevende plek Nederland achter zich laat op een 11de plek.

Politiek is het enige punt waarop India hoger dan gemiddeld scoort. Op gebied van gezondheid en educatie moet India nog een grote inhaalslag maken. Het verschil is groot met de top drie landen Zweden, Noorwegen en Finland die het over alle factoren genomen uitstekend doen. Nederland staat net buiten de top tien op plek 12.

 

Lees ook:Een ‘United Woman Front’ voor de rechten van de vrouw
Lees ook:Bollywood maakt huiselijk geweld bespreekbaar
Lees ook:Aanslagen buiten Pakistan beraamd volgens nieuw rapport
Lees ook:Rapport Pakistan wijst naar Europa
Lees ook:Na decennia weer treinverbinding tussen India en Bangladesh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.