Corruptie in India nog steeds hoog

2 Rupees?

Deze week is de nieuwe Bribe Payers Index uitgegeven. Op deze lijst die samengesteld is door de NGO Transparency International worden landen naar corruptie beoordeeld. India is op deze lijst twee plekken gestegen en staat met een score van 3.5 op plek 72. Hoe hoger je op de index scoort hoe beter. Landen als Denemarken en New Zeeland scoren met een 9 het hoogst.

Opvallend is dat landen die zich economisch gezien sterk aan het ontwikkelen zijn zoals India, China en Marokko laag op de lijst staan. Optimistisch bekeken kan je zeggen dat er een stijgende lijn in zit. Maar een 72 plek is nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Voor een groeiende economie is een stabiel klimaat belangrijk. Omkoping en afbetalingen zijn een deel van de Indiase samenleving. Vraag het aan elke winkel- of restauranteigenaar, een goede band met de politie staat garant voor een succesvolle zaak. En om die band goed te houden betaal je eens in de zoveel tijd een (klein) bedrag. Na Bhutan dat op een 46ste plek staat, doet India het in de regio echter prima. Gelukkig heeft de Indiase voorzitter van Transparency International RH Tahiliani, een gezonde kijk op de zaak. Hij beseft dat het land nog veel te doen heeft om het economisch klimaat te verbeteren. En hij bevestigd dat een 72ste plek nog niks is om trots op te zijn.

Lees ook:De slechte kanzen voor de Indiase vrouw in harde cijfers
Lees ook:Twee Indiase steden in top tien “dirty thirty’
Lees ook:Mumbai in top vijf duurtste steden
Lees ook:India beter belastingsklimaat dan economisch rivaal China
Lees ook:India stap dichter bij nucleair verbond VS

2 reacties op “Corruptie in India nog steeds hoog

  1. Marina

    Toch apart dat je aan zoiets mee moet doen wil je een gezonde, goed draaiende zaak hebben in India. Jammer dat dat nodig is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sen

    Kwestie van reguleren, dan heet het ineens belasting. De vraag blijft natuurlijk of DAT goed is voor de economische ontwikkeling ;)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.