Bijzonder moment voor homo’s in India

IMG_1807 by you.De gay parades in Nederland zijn beroemd en berucht over de hele wereld. Het  evenement s uitgegroeid tot een feest waarvoor de hele stad uitloopt. Als Nederlander vergeet je wel eens dat vrijheden die wij hebben in andere landen lang niet zo vanzelfsprekend zijn. Ik heb vanmiddag mee gelopen tussen al die moedige mensen die voor een paar uur ongestraft hun seksualiteit konden tentoonstellen. Het was een ervaring die ik niet snel zal vergeten.

 

IMG_1811 by you.Wetsartikel  377 dat nog uit de tijd stamt van de Britse overheersing verbied relaties tussen mensen van dezelfde sekse. Dat de eerste Indiase gay parade vandaag legaal en zonder problemen verliep is een stap in de goede richten. Afschaffing van wet 377 zou natuurlijk nog beter zijn.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik met een brok in mijn keel de eerste 10 minuten heb rond gelopen. Ik wil niet zeggen dat we in Nederland gewend zijn geraakt aan onze vrijheden, maar vergeten doen we ze soms zeker.  Ook ik, maar vandaag niet. Ik was me er telkens van bewust dat iedereen die vandaag in de parade mee liep een ongelofelijke lading lef heeft getoond. Gelukkig ben ik ook mensen tegen gekomen die mee liepen om steun te betuigen aan een familielid.

IMG_1817 by you.Zo vertelde Kerry Harwin een Amerikaanse student van het Tata school of social sience me dat ze van deze progressieve school  het schoollogo niet mochten tonen vandaag. Een banner van de studentenvereniging was het enige waarmee ze mochten lopen. Harwin die zelf twee lesbische moeders heeft,  heeft in verschillende parades mee gelopen over de hele wereld, maar ook hij vond de eerste Indiase parade toch wel een bijzondere ervaring.

 

Veel mensen liepen met maskers en doeken voor hun gezicht. Toen ik er naar vroeg vertelde een Indiër me dat het masker deel uit maakte van de parade. Ik denk dat de meeste deelnemers vandaag zich er ook een stuk prettiger bij voelde. De massaal toegestroomde pers maakte het er immers niet makkelijker op voor ze, de maskers boden zeker een mate van bescherming. Er ontstond  een wisselwerking tussen de nieuwsgierige belangstelling van de omstanders en de deelnemers die voor het eerst zo openlijk gay konden zijn. De eerste gay parade heeft op die manier denk ik een grote bijdrage geleverd vandaag aan de acceptatie van mensen met een andere seksuele voorkeur. Op naar de volgende editie, dat die vooral nog groter en nog uitbundiger mag zijn.

Lees ook:Wachten op een ster
Lees ook:118de verjaardag van India’s eerste president Nehru
Lees ook:Het was eens een auto
Lees ook:Om Shanti Om in de Nederlandse bioscopen(clip)
Lees ook:Vele doden door tempeldrama Himachal Pradesh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.