Categorie: "Politiek"

Vierde fase Indiase verkiezingen van start

De vierde fase van de verkiezingen in India gaan vandaag van start. Dat betekent dat de hoofdstad naar de stembus mag. Delhi, Rajasthan, Haryana en delen van de Punjab en Uttar Pradesh stemmen vandaag. Dat maakt deze ronde de kleinste van de vijf rondes die gehouden worden. Toevalligerwijze is het vandaag ook Narsimha Jayanti. Een ‘goede’ dag om te trouwen. In India kiezen veel families gezegende dagen uit om dit soort verbintenissen te sluiten. 15000 bruiloften staan er vandaag in Delhi gepland. Gevreesd wordt dat dit een sterke invloed zal hebben op de stembus opkomst.  De stemronde in Mumbai had bijvoorbeeld zwaar te lijden onder het vierdaagse weekend waarin het viel. Menig Mumbaiker koos ervoor een paar dagen naar Goa te vertrekken in plaats van te stemmen. Het leverde een opkomst van nauwelijks 40 % op.

India weigert vooralsnog non-prolifederatieverdrag te tekenen

Vandaag heeft een Amerikaans woordvoerder weer aangedrongen op het tekenen van het non-prolifederatieverdrag door India. Het verdrag geeft richtlijnen aan landen die in het bezit zijn van  kernwapens. Sinds India in 1974 atoomproeven uitvoerde is het bekend als land wat beschikt over kernwapens, maar het verdrag is nooit getekend. India en Pakistan zijn de enige landen die dit nooit hebben gedaan. Het verdrag staat het gebruik van kernenergie voor vreedzame toepassingen toe. India is al tijden bezig de beruchte N-deal ( nucleair-deal) met Amerika te sluiten. Zodat er een exclusief handelsverband tot stand komt tussen de twee landen van kernstoffen. Kernenergie zou een essentieel punt zijn wil India minder uitstoot produceren.  Er wordt geschat dat India 90 kernkoppen bezit, Pakistan zou er over ongeveer 50 beschikken.

Moslims niet blij met Kasab’s advocaat

Het blijft me bezig houden, de berichten rond de advocaat van Kasab ‘de tiende terrorist’ van de Mumbai aanslagen. Nadat er na lang wikken en wegen een geschikte kandidaat is gevonden in de vorm van Abbas Kazmi is het er toch weer iemand niet mee eens. De stemmen van onvrede zijn dit keer afkomstig uit Kazmi’s eigen achterban. Kazmi, zelf een Shia  Moslim, zou volgens een Moslim groepering in Mumbai geen terrorist mogen verdedigen wegens zijn geloof. Dezelfde groep was verantwoordelijk voor het afwijzen van het verzoek om de overleden terroristen op een begraafplaats speciaal voor Moslims te begraven.  Door dit soort publieke uitingen geven zij een sterk signaal af tegen terroristische daden uit naam van hun geloof . De eerste advocaat van Kasab Anjali Waghmare had echter een mooie uitleg om Kasab juist wel te verdedigen.  Verdediging van de verdachte hoort bij een eerlijk proces en een eerlijk proces is nodig om er zeker van te zijn dat Kasab zijn verdiende straf niet ontloopt, aldus Waghmare.

Kastenstelsel onder vuur tijdens antiracisme-conferentie

India zal zich tijdens de aankomende antiracisme-conferentie in Geneve hard verzetten tegen aantijgingen van racisme in eigen land. Het eeuwenoude kastensysteem valt volgens Europa onder racisme. Hoewel India toegeeft dat het systeem een specifieke groep discrimineert  vindt het niet dat er van racisme gesproken kan worden. In het eerste rapport van de World Conference on Racism wordt het kastenprobleem niet genoemd, maar daar kan verandering in komen als er in Geneve anders besloten wordt door de Europese landen. De ogenschijnlijk kleine verandering in de tekst kan grote gevolgen hebben voor NGO’s en mensenrechten organisaties die actief zijn in India. Organisaties die bevooroordeeld handelen tegenover lagere kasten kunnen bijvoorbeeld hun fondsen kwijt raken. Organisaties die opkomen voor de rechten van de Dalits (onaanraakbare mensen) daarentegen zullen zich juist gesterkt voelen door een wijziging van de tekst.

Nederland zal niet deelnemen aan de conferentie, omdat er twijfels bestaan over de daadkracht van de ontmoeting. Ook de VS en Australië zullen niet aanwezig zijn.

foto: Mayawati, een Dalit vrouw die zich opgewerkt heeft tot chief minister van de deelstaat Uttar Pradesh

Varun Gandhi het zwarte schaap

Dat afkomst niet alles is bewijst Varun Gandhi. Van een telg uit de beroemde Nehru-Gandhi familie zou je toch meer verwachten dan dat Varun heeft laten zien. Jawaharlal Nehru zou zich omdraaien in zijn graf (ook al is hij volgens Hindoe tradities gecremeerd)  als hij de haatspeeches van zijn achterkleinkind zou horen.  Nehru, en Indira Gandhi hebben altijd gevochten voor een verenigd India, waar verschillende geloven naast elkaar kunnen leven. De afscheiding van Pakistan was dan ook een bijzonder pijnlijk moment in hun politieke loopbaan. Varun Feroze Gandhi zoals zijn volledige naam luidt, houdt er echter een andere kijk op na als het om Moslims gaat. Tijdens verschillende campagne rally’s voor zijn partij de BJP waar hij in het openbaar sprak deed hij zeer pijnlijke uitspraken. “Laat de Hindoes hier blijven en de rest naar Pakistan vertrekken. Dit is de hand van de lotus het zal hun kelen doorsnijden na de verkiezingen” .

BJP partijleider krijgt slipper naar zijn hoofd

Schoenen gooien wordt steeds populairder in India. Voormalig president van Amerika Bush gaf het schoenen gooien bekendheid, daarna bereikte de trend India.  De eerste Indiase politicus die een schoen naar zijn hoofd gegooid kreeg was de minister van binnenlandse zaken P Chidambaram. Uit frustratie om een vraag die naar zijn mening niet voldoende werd beantwoord zorgde een journalist tijdens een persconferentie voor het eerste Indiase schoen-incident.  Nu is het de partijleider van de BJP LK Advani die een slipper naar zijn hoofd heeft gekregen. Een ontevreden partijlid was ditmaal de dader. Pawas Agarwal, zou teleurgesteld zijn geweest over het mislopen van het partijleiderschap door spelletjes binnen de partij. Het leverde de BJP in ieder geval weer een plekje op de voorpagina van een populaire krant op. Niet verkeerd tijdens verkiezingstijd, dacht ik zo.

Gewelddadig begin verkiezingen India

De verkiezingen in India zijn vandaag met een veel geweld van start gegaan in het noorden van India. In Bihar, Orissa, Jharkhand en Chhattisgarth hadden Maoïsten het gemunt op verschillende doelwitten. Bij aanslagen op stembureaus en vuurgevechten met veiligheidsbeambten zijn zeventien mensen omgekomen. De grootste democratie ter wereld is er niet een die zonder slag of stoot gehandhaafd zal worden, dat werd vandaag  wel duidelijk. De Maoisten sloten verder wegen af waardoor het mensen onmogelijk werd gemaakt de stembussen te bereiken. De eerste twee uren dat de stembureaus in Kalimela geopend waren verscheen er nog geen enkele stemmer uit angst voor de rebellen. Je kunt je afvragen of de stemcijfers uit dit deel van India de staat werkelijk vertegenwoordigd.

Assam, een bron van problemen

Stel je voor dat de Friezen in Nederland zo graag autonoom willen zijn, dat er elke maand meerdere aanslagen worden gepleegd door vrijheidsstrijders in die provincie. Bizar idee toch? Indiërs kennen niet anders. Vooral in de noordelijke regio van Assam zijn bomaanslagen schering en inslag. Gisteren werd er op twee verschillende plekken bommen tot ontploffing gebracht. Nauwelijks een week eerder hadden negen mensen hun leven verloren bij een aanslag in dezelfde staat. Om de problemen in Assam te begrijpen moet je in de historie van de staat duiken.

Singh start ondanks onrust campagne in Assam

Manmohan Singh laat zich niet zo maar afschrikken. Een dag na een aanslag op een markt in Assam staat de minister president van India alweer campagne te voeren in de deelstaat. De toespraak in Dibrugarth stond al weken gepland als de datum waarop Singh voor het eerst weer het publiek zou toespreken. Na een zware bypassoperatie aan het begin van dit jaar, moest de minister president lange tijd rust houden. De verkiezingsstrijd is deze week in volle kracht los gebarsten en dan is het tijd om je gezicht weer te laten zien. Samen met partijvoorzitter Sonia Gandhi en haar zoon Rahul trekken zij de kar voor Indiaas grootste partij de Nationale Congres Partij. Het stemmen vindt in India in fases plaatst, waarvan de eerste op 16 april begint. Na de laatste fase die op 13 mei plaatst vindt zal bekend worden of NCP wederom de minister president mag aanleveren.

Singh ontmoet Obama voor de eerste keer

Tijdens de G20 top in Londen heeft het eerste persoonlijke contact tussen Obama en de Indiase president Manmohan Singh plaats gevonden. Het was vooral een leuk fotomoment voor de pers, want naast de gewoonlijke lofuitingen gebeurde er niet veel meer. Obama noemde Singh bijvoorbeeld ‘A wise and wonderfull men’ en prees hem voor de economische groei die zijn land doormaakt. Singh op zijn beurt nodigde Obama uit voor een bezoek aan India, want zo zei hij de nieuwe Amerikaanse president is ‘much loved and respected in India’. Obama liet tijdens de top ook weten een stabiel Pakistan nodig te achten om het probleem in Afganistan op te lossen. Kijkend naar de ontwikkelingen in Pakistan zal dit zeker niet de laatste keer zijn dat de presidenten elkaar spreken.