Categorie: "Literatuur"

Meest succesvolle blog van India nu ook op papier

Het begon vijf jaar geleden met een blog, die al snel uitgroeide tot de meest succesvolle blog van India. Ongeveer 250.000 mensen bezoeken de site maandelijks. Het internet is alleen niet voor iedereen toegankelijk in India en daarom werd er besloten een tijdschrift op de markt te brengen. De beste artikelen van de blog en meer komen in dit tijdschrift terecht.

Meer dan de helft van de Indiase bevolking is onder de 30 jaar oud en die doelgroep probeert The Mutiny te bereiken. Zestig schrijvers verdeelt over India werken mee aan de publicatie. Alles mag, geen onderwerp blijft onbesproken. Als één van de weinige tijdschriften in India schrijft The Mutiny over abortus, euthanasie en condoomgebruik. Het blad bedient hiermee een nieuwe generatie Indiërs die durft te debatteren over de problemen in dit land. Wie weet zet het zelfs mensen aan om meer te doen dan alleen praten.

Booker prize naar Indiase schrijver

Zelf heb ik ‘De witte tijger' elke keer weer terug gelegd als ik ermee in mijn handen stond in een boekenwinkel opzoek  naar mijn volgende verovering. Aravind Adiga heeft voor zijn debuut boek echter de prestigieuze Man Booker Prize gewonnen. Een goede reden dus om volgende keer gewoon door te lopen naar de kassa. De jonge schrijver van Indiase afkomst is pas de derde schrijver die de prijs ontvangt voor een eerste boek. In ‘De witte tijger' wordt het leven van Balram besproken voorzien van een goede portie zwartgallige humor. De zoon van een riksjachauffeur heeft grote dromen voor zichzelf die hem naar Delhi en Bangalore brengen. De jury was vooral enthousiast over Adiga's boek, omdat het een andere kant van de Indiase samenleving laat zien. Indiase schrijver die voor hem de prijs wonnen zijn, Salman Rusdie en Kiran Desai.

De donkere kant van Bombay belicht in Maximum City

Een intrigerend boek over een schizofrene stad, zoals Seketu Metha Mumbai zelf beschrijft. In Maximum City neemt de schrijver je mee in zijn belevingswereld als Indiase immigrant die met zijn gezin terugkeert naar ‘zijn' Mumbai. Metha komt al snel tot de ontdekking dat de tijd de afgelopen jaren niet heeft stil gestaan in zijn stad. Er is veel gebeurd en verandert, waardoor Mumbai niet meer de stad is uit zijn herinneringen. Zijn zoektocht naar de ontwikkelingen die deze metropool en haar inwoners hebben doorgemaakt laat een verpletterende indruk achter. Als je Maximum city uit heb zul je het met de schrijver eens zijn, deze stad is werkelijk schizofreen.

AIDS Sutra bundelt Indiaas beste schrijvers

Nadat ik een aantal boeken van verschillende schrijvers verslonden heb ben ik tot de conclusie gekomen dat het  op literair gebied helemaal niet zo slecht gesteld is met India.  Ik ben dan ook erg enthousiast over een nieuw boek dat korte verhalen bundelt van Indiaas beste schrijvers zoals, Salman Rushdie, Kiran Desai en Shobhaa De. Wat het extra interessant  maakt is dat de opbrengsten van AIDS Sutra naar de bestrijding van AIDS in India gaan.

Foto: De bekende columniste Shobaa De

Tehelka een zinvol tijdschrift met een scherp randje

Het Urdu woord Tehelka verwijst naar het soort opwinding wat kan ontstaan door het zien van een prachtige dansvoorstelling of door het lezen van een subliem stuk. Het Indiase weekblad Tehelka heeft niet voor niks deze titel gekozen. Zonder te overdrijven kan ik je dit blad aanbevelen als beste bron voor het beter begrijpen van hedendaags India. Het Engelstalige weekblad is goed leesbaar , ook als je minder af weet van het land. Juist dan is het verstandig  om een kopie te kopen bij een van de vele tijdschriften stalletjes langs de weg.

Sinds het ontstaan van Tehelka , eerst nog als een internetsite, is het twee keer verboden door de overheid. Voor mij geeft dit aan dat de schrijvers niet bang zijn voor de censuur waar we in dit land mee te maken hebben. Het blad is verantwoordelijk voor twee grote undercover operaties waarbij politieke kopstukken ontmaskerd werden. Een journalist legde bij één van die operaties de bekentenissen van een aantal misdadigers in de Gujarat rellen, waarbij bijna 2000 mensen omkwamen, op band vast. Tehelka begrijpt de kracht van het geschreven woord en gebruikt dat optimaal om een scherpzinnig blad mee te maken.

‘In Spite of the Gods’ vraagt zich af waarom de verschillen in India zo groot zijn

Ze zeggen wel eens dat je meer kennis op doet tijdens het maken van een reis dan dat je ooit zult leren uit een stapel boeken. In zekere zin ben ik het eens met deze stelling, maar toch vind ik het lezen van een boek een zeer geschikte manier om je voor te bereiden als je op reis gaat. Ik heb het dan wel over de juiste boeken natuurlijk. India.blog gaat je helpen bij het uitzoeken van boeken die je een goede indruk geven over India. Te beginnen met een boek wat typisch leesvoer is voor de liefhebber. Wil je een idee krijgen over hoe India zich economisch gezien ontwikkeld heeft de laatste jaren, dan is 'In Spite of the Gods' zeker een goede keuze.