Categorie: "De Indiase keuken"

Indiase kebab uit eigen keuken

Indiase kebab is vaak lamsvlees maar soms ook kip aan een spiesje. De verschillende soorten marinades houden het vlees heerlijk mals en zorgen voor heerlijke smaken. Ik hou ervan om verschillende de soorten te bestelen, maar mijn ogen zijn vaak groter dan mijn maag. Gelukkig zijn de stukjes gemarineerd vlees de volgende dag koud uit de koelkast op een stukje brood nog steeds heerlijk als lunch. Ik vond een goed maar simpel recept voor kebabs wat het beste werkt met lams of rundergehakt. Zodat je zelf thuis eens een Indiase kebab kan proeven.

Mijn eerste Bombay Burger

IMG_1779Maak kennis met de Bombay Burger, beroemd en berucht in heel India. Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik in zeven maanden Mumbai deze delicatesse nog niet geprobeerd had. Deze week hebben we voor het eerst kennis gemaakt met elkaar. Het broodje gevuld met een bolletje gefrituurde aardappelpuree en ik zijn mIMG_1778eteen vrienden kan ik je zeggen. De nodige kruiden zijn natuurlijk toegevoegd aan de puree voordat het gefrituurd wordt. Daarna kun je uit verschillende scherpe of zoete sausje kiezen om er overheen te doen. Uitjes, kaassnippers en peterselie zijn de laatste ingrediënten voor de Bombay Burger.

Een pittig toastje vers van de straat

Sev puri is veruit mijn favoriete ‘street food' dat verkrijgbaar is in Mumbai. Een toastje (rechts op de foto) wordt belegt met gekookte aardappel, uitjes, en peterselie. Twee sausjes van groene pepers en tamarinde worden er over heen gegoten. Gedroogde kaas en citroensap maken deze heerlijke snack af. Voor minder dan 20 euro cent krijg je zes van deze toastjes.  

Op elke hoek van de straat vind je wel een  stalletje zoals deze waar je Sev puri kunt kopen.  Eenmaal terug in Nederland zul je vooral dit soort draagbare ‘restaurantjes' gaan missen, ze geven kleur en smaak aan het Indiase straatbeeld.

Klufi een traditioneel Indiaas toetje

my friend's kulfiIndiërs zijn echte snoepkonten. Uit onderzoek blijkt dat er In Kolkatta en Bangalore het meeste gesnoept wordt. Het zijn vooral de vrouwen en kinderen die het eerste naar de snoeppot rijken. Zoetigheid is het beste middel tegen al dat scherpe eten uit de Indiase keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de typisch Indiase toetjes heerlijk zoet zijn. Weg met al die diëten voor de feestdagen, doe zoals de Indiërs doen. Hier heb ik een goed recept voor een heerlijk Indiaas toetje van ijs, kulfi.

De echte Indiase keuken komt niet uit een pakje

poori bhajiDurf eens Indiaas te koken, het is zo lekker. Scherp, maar erg lekker. Laat de verschillende kruiden je niet afschrikken. Tot mijn eigen verbazing heb ik al mijn benodigde ingrediënten bij de lokale Jumbo kunnen vinden. Het was een kwestie van kruiden sectie zoeken en inladen. Heb je eenmaal een goede voorraad van een aantal basis kruiden, dan kom je met de meeste gerechten al een heel eind. Naast de kruiden is een goed recept belangrijk. Het volgende recept is voor de beginner een leuke kennismaking met de Indiase keuken.

Heel Nederland deze winter aan de Indiase thee

 

Chai Wallah in DharaviVandaag stond er een stuk in de Spits over de groeiende populariteit van thee. Vooral jongeren blijken het leuk te vinden nieuwe soorten thee uit te proberen. Dit lijkt mij het uitstekende moment voor  een korte cursus ‘Hoe maak ik Chai' op deze blog. De sterke Indiase kruidenthee helpt je makkelijk de koude winterdagen door die weer voor de deur staan.

Wat heb je nodig?

1 ½ kopje water

1 kaneelstokje van ongeveer 2,5 centimeter

8  groene kardemon zaden

6 theelepels suiker

8 kruidnagels

2/3 kopje melk

3 theelepels thee

Bereid in een paar minuten de heerlijk Chai. 

Doe het water met de kaneel, kardemon en kruidnagel in de pan en breng aan de kook. Als het water kook doe je de deksel erop en zet je het vuur laag. Na tien minuten voeg je de melk en de suiker toe. Laat de thee zachtjes doorkoken. De theeblaadjes mogen er als laatste in , haal daarna de pan van het vuur. Nu moet de thee nog twee minuutjes trekken met de deksel op de pan. Je kan de heerlijke Chai nu voor twee personen serveren, zeef nog wel even de kruiden eruit. Geniet ervan!