Categorie: "Kijk eens een Indiase film ( recensies en tips)"

Recensie: Slumdog Millionair

Danny Boyle heeft wat mij betreft gepresteerd wat nog geen andere regisseur in India is gelukt. Met zijn kaskraker Slumdog Millionair zet hij Mumbai en daarmee India neer zoals het is. Het verhaal van een kindervriendschap die uitgroeit in liefde zou zo in iedere Bollywoodfilm passen. De manier waarop Boyle het verhaal echter laat zien is verfrissend, nieuw en inspirerend om naar te kijken.

Ghajini nu al legendarisch

De vergelijking met de Amerikaanse film Memento is overduidelijk en al herhaaldelijk besproken. Neem het aan als een gegeven zou ik willen voorstellen en ga dan gewoon lekker zitten voor een echte Bollywood film. Humor, liefde en intense drama maken van Ghajini de kaskraker die het hier in India is geworden. Aamir Khan schotelt zijn Indiase fans precies voor wat ze van hem verwachten. Een goed verhaal, maar overgoten met de echte Bollywood masala (kruiden). Alle lof moet echter uitgaan naar de geweldige actrice Asin Thottumkal. Een fris gezicht in Mumbai waarvan ik nog veel meer hoop te zien.

filmrecensie: Khuda Kay Liye

Khuda-kay-liye-1Ik knijp een oogje toe deze keer met mijn filmrecensie. Technisch gezien is deze film afkomstig uit Pakistan en hoort dus niet thuis op een blog over India. Echter omdat ik eerder al over de film schreef en 'Khuda Kay Liye' cultureel gezien van belang is in India, toch een recensie waard. Absoluut een recensie waar zou ik willen zeggen.  Shoaib Mansoor laat zonder een kant te kiezen zien wat de Pakistaanse samenleving en Pakistanen in het buitenland de laatste jaren doormaken. In het begin worden situaties soms iets wat kort door de bocht gepresenteerd, maar dat wordt zeker later in het verhaal goed gemaakt. Misschien een film vol clichés, maar soms is juist de waarheid één groot cliché.

The Namesake, het verhaal van een Indiase familie in Amerika

Non Residential Indians worden ze genoemd, buiten India verblijvende Indiërs. Want al wonen ze vaak al jaren niet meer in India , in hun hart zijn ze nog steeds Indiaas. ‘The Namesake' vertelt het verhaal van Ashima en Ashok. Er is genoeg liefde in hun gearangeerde huwelijk om een goed leven te kunnen opbouwen in Amerika, maar de culturele verschillen blijven bestaan. Wanneer hun twee kinderen opgroeien tot puberende tieners worden die verschillen alleen maar duidelijker. India is voor de tweede generatie veel verder weg dan voor hun traditionele ouders.

Recensie: Omkara, een Indiase kijk op Shakespear’s Othello

Omkara is de Indiase bewerking van Shakespear's Othello. Doordat het taalgebruik soms wat te grof is voor Indiase maatstaven trok de film niet bijzonder veel bezoekers en had meer succes buiten India. Zowel binnen als buiten India was iedereen het wel eens over het uitstekende acteerwerk van Saif Ali Khan en Kareena Kapoor. Net als in Shakespear's versie draait het verhaal van Omkara om liefde, bedrog en jaloezie. Dit keer verteld vanuit een stadje in de noordelijke deelstaat van India Uttar Pradesh.

Film recentie: Rang De Basanti

Rang De Basanti [2005]Op Nederlanders zouden de gebeurtenissen in Rang de Basanti misschien wat overdreven kunnen overkomen of zelfs absurd. Voor mensen die beter bekend zijn met de Indiase maatschappij slaat deze film de spijker op zijn kop. Regisseur Rakesh Omprakash Mehra laat op een intrigerende manier zien hoe machteloos een deel van de jonge generatie in India zich voelt. Niet elke Indiase tiener zal de keuzes maken die in deze film genomen worden door de hoofdpersonen, maar de gevoelens zijn hetzelfde. Rang de Basanti  trekt een lijn tussen de strijd die geleverd is voor de Indiase onafhankelijkheid en de hedendaagse onwil om te vechten voor een beter India.