Fake it, met deze tips

Als buitenlander vergt dit wat meer doorzettingsvermogen dan voor een Indiër, maar de overwinning is zoet. Handelen met een Indiase straatverkoper is een spel. Indiërs doen het al hun hele leven en hebben zo het spelletje omgetoverd tot een kunst. Wij zijn standaard prijskaartjes gewend en daarom lopende doelwitten om afgezet te worden. Maar niet langer! Met deze lijst tips kun je handels ervaring faken..

Als voorbeeld neem ik een het kopen van een T-shirtje op één van Mumbai’s bekendste markten, de Colaba Causeway.  Het spel begint al meteen als je naar het kraampje toe komt lopen.

Stap een: kijk ongeïnteresseerd, maar blijf lang met het shirtje in je handen staan. Je mag zelfs een beetje afkeurend naar het ding kijken.

Stap twee: Vraag naar specifieke dingen zoals, of er meer kleuren van zijn, of maten. Vraag dan tussen neus en lippen door de prijs.

Stap drie: Zodra je de prijs hoort kijk je geschokt op ( terwijl het vaak al veel minder is dan je in Nederland zou betalen) Kijk vooral geschokt! En zeg iets zoals…’Nee dit kan niet waar zijn’

Stap vier: Nu kan je de net verkregen informatie gebruiken. Zeg zoiets als  ‘Eigenlijk is dit mijn maat niet eens’ of ‘Rood is helemaal niet mijn kleur ik was opzoek naar blauw’

Stap vijf is het geven van jouw prijs. Ik ben meestal blij als ik een derde van de prijs afkrijg en daarom begin ik altijd door de helft ervan af te halen. Dat laat wat ruimte over om je goede wil te tonen en nog iets omhoog te gaan. Als beste tip voor het betalen van een prijs kan ik je zeggen dat je eigenlijk meteen moet bedenken wat JIJ voor het shirtje wil betalen. Als je dat niet kan krijgen, dan moet je gewoon weglopen.  Kijk naar hoe het gemaakt is in wat voor staat het is en dan kan je meestal wel iets redelijks bedenken.

Stap zes: Het onderhandelingsproces. Houd voet bij stuk en laat zien dat jij deze prijs heel normaal vindt. Om je woorden kracht bij te zetten kan je het shirtje snel weer teruggooien op de stapel of aan stalte maken om weg te lopen. Ze zullen vragen om jouw prijs ‘Name me your price madam’ Leg uit dat je deze prijs ook al bij andere kraampjes hebt gezien of dat je weet dat dit soort shirtjes niet voor veel meer worden verkocht. Wees ferm.

Als het goed gaat sta je nu met een shirtje in je handen. Als hij je het stuk verkocht heeft, heeft hij winst gemaakt. Vaak proberen ze je nog te vertellen dat bij deze prijs ze geen commissie hebben verdiend, maar dat is onzin. Vooral op dit soort toeristisch plekken zijn de verkopers geslepen zakenmannen. Ze verkopen niks zonder winst te maken, dus voel je vooral niet schuldig over het harde handelen en geniet van je nieuwe aankoop.

Lees ook:Label shoppen op de straten van Mumbai
Lees ook:Theehandel immuun voor recessie
Lees ook:Indiase vrouwen niet meer bang om te scheiden
Lees ook:Nobelcomité betreurt overslaan Gandhi
Lees ook:Booker prize naar Indiase schrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.