The Namesake, het verhaal van een Indiase familie in Amerika

Non Residential Indians worden ze genoemd, buiten India verblijvende Indiërs. Want al wonen ze vaak al jaren niet meer in India , in hun hart zijn ze nog steeds Indiaas. ‘The Namesake' vertelt het verhaal van Ashima en Ashok. Er is genoeg liefde in hun gearangeerde huwelijk om een goed leven te kunnen opbouwen in Amerika, maar de culturele verschillen blijven bestaan. Wanneer hun twee kinderen opgroeien tot puberende tieners worden die verschillen alleen maar duidelijker. India is voor de tweede generatie veel verder weg dan voor hun traditionele ouders. 

Ashima ( Tabu)  stemt toe tot  een huwelijk met Ashok Ganguli ( Irfan Khan) nadat zij stiekem haar voeten in zijn schoenen, die netjes voor de deur staan, heeft laten glijden. Deze korte scene geeft heel krachtig de essentie van een gearrangeerd huwelijk aan, je kan alleen op je gevoel vertrouwen. Ashok blijkt een perfecte man voor Ashima te zijn en al snel komen er kinderen. Gogol Ganguli ( Kal Penn) noemen zij hun eerste, tot zijn eigen ongenoegen. Dat er een diepere betekenis schuil gaat achter de wat vreemde naam beseft Gogol zich pas jaren later.

Zijn naam speelt een centrale rol in de zoektocht naar zijn eigen identiteit. Als tweede generatie Indiër wordt de jonge Gogol heen en weer geslingerd tussen zijn traditionele huishouden en de moderne westerse buitenwereld. Een gegeven waar kinderen van elke migranten groep zich mee kunnen identificeren. Ashima en Ashok daar en tegen zien hun kinderen (er volgt nog een dochter ) vervreemden van de normen een waarden waar zij zelf mee op zijn gegroeid.  Het is het onvermijdelijk gevolg van de beslissing die zij jaren geleden hebben genomen om zich te vestigen in Amerika, dat beseffen beiden maar al te goed.

Mira Nair heeft met ‘The Namesake' het verhaal verteld van een typisch buiten India verblijvend Indiaas gezin. De worstelingen die elk gezinslid doormaakt en de zoektocht naar een eigen identiteit zijn bijzonder herkenbaar. Mira Nair's  films zijn gemaakt naar westerse maatstaven dus verwacht geen dansscènes. ‘The Namesake' is het levensverhaal van een Indiase familie die hun geluk zoekt in Amerika.

 

 

 

 

Lees ook:Shantaram regisseuse Mira Nair valt in de prijzen
Lees ook:Amitabh Bachchan gaat internationaal met Shantaram
Lees ook:Bollywoodsterren zetten zich in tegen AIDS
Lees ook:Ervaar een Indiase bruiloft nu op het net
Lees ook:Van een geweldadig huwelijk tot danslerares in India

3 reacties op “The Namesake, het verhaal van een Indiase familie in Amerika

  1. Devi

    Sandra, je hebt helemaal gelijk. Heb hele goede verhalen over Kuda Kay Liye gehoord..Op deze blog probeer ik echter Indiase cinema te promoten. En in dit blok speciaal de wat oudere films die uitgegroeid zijn tot ‘must see titels’

      /   Beantwoorden  / 
  2. Meral

    Ik heb de film een tijdje geleden gezien. Hij viel mij tegen. Wel was het heftig om te zien hoe erg die ouders hun best deden voor hun kinderen, om dan telkens weer door hun teleurgesteld te worden.
    Wel is hier duidelijk te zien hoe moeilijk het is om op te groeien met 2 nationaliteiten en iedereen tevreden te moeten houden terwijl je dat doet.
    Heb trouwens daarna ‘mistress of spices’ gekeken met Aishwarya Rai, nou dat was ook een dompertje hoor!! Poeh….!!! Ze kan acteren, waarom laat ze dat niet zien?!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.