Waarom de VS India wel kernenergie wil geven

 De explosieve groei die de Indiase industrie de laatste jaren doormaakt is de regering Bush niet ontgaan. Doordat India steeds meer aanspraak maakte op natuurlijke energie reserves kwam het eigen gebruik van de VS onder druk te staan. Een overstap op kernenergie lijkt de beste optie voor India.

Een stabiele democratie rechtvaardigde voor de VS het besluit India wel toegang tot kernenergie te geven en landen zoals Pakistan en Iran niet. Eigen belang speelde natuurlijk ook een rol. Pakistan en Iran vormen nou eenmaal geen bedreiging voor de energiebronnen van de VS. In 2006 werd de Indo-Us Nuclear Deal opgesteld. Nu dik een jaar later staan de Indiase kranten vol van de recente ontwikkelingen. Geen van beide landen hebben het verdrag nog ondertekend. De Indiase regering en de oppositie staat recht tegen over elkaar op dit punt. Tussentijdse verkiezingen lijken de enige oplossing om de impasse te doorbreken.

 Behalve de regeringen van beide landen moet ook de Nuclear Suppliers Group de deal goedkeuren. Deze groep is verantwoordelijk voor de handel in nucleaire technologie. Saillant detail is dat deze groep oorspronkelijk is opgericht naar aanleiding van Indiase kernproeven in 1974. De tests bewezen dat kerntechnologie niet bedoelt voor wapens wel als wapen gebruikt kon worden. India verlangt nu van de NSG dat ze haar richtlijnen bijstelt om zo de Indo-Us Nuclear Deal mogelijk te maken. 

Lees ook:India grijpt staatsbezoek aan om Nuclear Deal te bespreken
Lees ook:India weigert vooralsnog non-prolifederatieverdrag te tekenen
Lees ook:Theehandel immuun voor recessie
Lees ook:Er valt niet te onderhandelen met Pakistaanse regering
Lees ook:Pakistan en Taliban vormen steeds grotere bedreiging India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.