AIDS, misschien wel India’s grootste taboe

1 december staat in het teken van de strijd tegen AIDS. Op wereld AIDS dag worden er door het hele land acties gehouden om geld te verzamelen voor het AIDS fonds. Zeg je AIDS dan denk je al snel aan Afrika. Toch was India volgens het onderzoek van de VN in 2006 het land met de meeste aids-gevallen. Recent is dat aantal naar beneden bijgesteld naar 2 à 3 miljoen. De media sprak enthousiast over India's positie. Niet langer staat het land bovenaan de lijst van landen met de meeste HIV geïnfecteerden. Maar is het optimisme wel op zijn plaats? Het grote aantal van 2 miljoen besmettingen wat de VN in zijn eerste rapport ernaast zat geeft juist aan hoe weinig er bekend is over de situatie in India. Ook onwetendheid over de situatie lijkt een wijd verspreid virus te zijn in India.

In 1986 was het zelfs zo dat het HIV virus officieel niet bestond in India. Wereldwijd waren in die tijd 20.000 aids-gevallen bekend. Doordat India niet over de technologie beschikte om op het virus te testen en er grote onwetendheid heerste bestond AIDS simpelweg niet. Gezondheidsorganisaties in India beweren tegenwoordig dat het aantal besmettingen in een jaar afgenomen is met  400.000 gevallen. Geen van de organisaties die dichtbij de bron zitten kunnen zich vinden in dit ongelofelijke getal. Irfan Khan van de Naz Foundation vertelde vandaag in een interview met Reuters dat zijn organisatie elke maand met een groeiend aantal HIV-gevallen te maken heeft.

 

India heeft nog een lange weg te gaan in de strijd tegen Aids. Een betere kennis over de situatie zou een goed begin zijn. Wat de getallen ook zijn en op welke plaats India ook staat doet er uiteindelijk weinig toe, zolang de cijfers betrouwbaar zijn. Niemand kan tenslotte vechten tegen een onzichtbare vijand.

 

Lees ook:Indiase HIV patient heeft eerder kans op AIDS
Lees ook:Bollywoodsterren zetten zich in tegen AIDS
Lees ook:The Red Ribbon Expres is vandaag vertrokken uit New Delhi
Lees ook:AIDS Sutra bundelt Indiaas beste schrijvers
Lees ook:Gevecht tegen AIDS; legaliseer homoseksualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.