Eindelijk aandacht voor de Dalits.

    

Eigenlijk verdient elke organisatie die voor de rechten van de mens strijd een prijs. Toch kan er maar een de winnaar zijn van de Noorse Rafto foundation prijs voor de mensenrechten.

 dalits at assi ghat  Op vier november krijgt de Indiase National Campaign on Dalit Human Rights deze prijs uitgereikt. De Rafto organisatie is opgezet in naam van prof Thorolf Rafo, die zijn leven lang op kwam voor de onderdrukte medemens.

 

 

 Verschillende organisaties zijn dit project in 1998 gestart om de rechten van de kastelozen in India te verbeter. Rechten hebben de Dalit's zoals de kastelozen in India worden genoemd namelijk niet. Dagelijks worden er minstens twee Dalit's vermoord en drie vrouwen verkracht. De manier waarop deze groep van ongeveer 167 miljoen mensen dagelijks wordt behandeld is een verschrikkelijke gewoonte die uit het Hindoeïsme voortkomt. Hindoes geloven dat wanneer je geboren wordt je automatisch tot een kaste behoord die verantwoordelijk is voor jouw status en kansen in het leven. De onaanraakbare ander gezegd de Dalit's behoren tot de laagste kaste. Dat betekend dat ze ongeveer net zoveel rechten hebben als een straathond. Maar ook Christenen in India maken zijn schuldig aan discriminatie door de Christelijke Dalit's uit te sluiten van een normale begrafenis. Een Dalit wordt begraven in een massa graf. 

Het is een goede zaak dat er projecten zijn zoals de nationale campagne voor de rechten van de Dalit. Maar het zou natuurlijk veel beter zijn als dit soort organisaties niet nodig waren. Eind oktober bezoekt onze koningin samen met Willem Alexander en Maxima India. De Koninklijke familie zal vast genieten van de prachtige omgeving en cultuur die India te bieden heeft. Ik hoop ook dat ze stil staan bij de minder positieven kanten van het land. Het aankomend bezoek lijkt me een goede gelegenheid om de aandacht te vestigen op de slechte leefomstandigheden van de kasteloze bevolking in India. 

Lees ook:Kastenstelsel onder vuur tijdens antiracisme-conferentie
Lees ook:Charudutt Mishra wint Gouden Ark
Lees ook:Bangladese Hirsi Ali wordt door de Indiase regering extra beveiligd
Lees ook:Booker prize naar Indiase schrijver
Lees ook:Fake it, met deze tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.