Kinderarbeid nog aan de orde van de dag

Indian childrenKinderarbeid is iets wat wij in het westen ons maar moeilijk kunnen voorstellen. Het is een ongrijpbaar idee dat in verschillenden landen kinderen jonger dan 14 worden gebruikt als werkkracht. Onderzoek van organisatie Save the Children heeft harde cijfers opgeleverd over de situatie in India. 200.000 kinderen worden  nog steeds gedwongen geld te verdienen voor hun familie.  De wet tegen kinderarbeid verandert hier niks aan.

Het is nog maar een jaar geleden dat alle vormen van kinderarbeid officieel werden afgeschaft. Tot voor kort mochten kinderen wel aangenomen worden als hulp in de huishouding of als winkelmedewerker. In werkelijkheid werkt een groot aantal kinderen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden. Volgens onderzoek van Save the Children staan deze jonge kinderen bloot aan verschillende vormen van mishandeling.  Uit het onderzoek blijkt  in Delhi 99% van de hulpen in huis meisjes te zijn.  Een groot aantal van hen wordt seksueel misbruikt. Ook wordt er niet geschroomd  lichamelijk geweld tegen de kinderen te gebruiken. Het rapport toont aan dat een wet niet genoeg is om dit probleem de wereld uit te helpen. De Indiase regering zal haar handen uit de mouwen moeten steken en actief actie ondernemen.  

Lees ook:Save The Children strikt Kunaal Kapoor
Lees ook:Verscholen kinderarbeid aan de orde van de dag
Lees ook:Ook in India dreigend tekort aan vrouwen
Lees ook:Soms wil je het niet zien
Lees ook:India massaal aan de kamasutra

4 reacties op “Kinderarbeid nog aan de orde van de dag

  1. saif dukaloo

    ik vind het zielig voor die kinderen.heeeeeel erg zielig

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tonny

    Het is echt een schande!!!
    Wat zijn het voor mensen?
    Die kinderen zo misbruiken.
    Goed dat je hierover schrijft,en ons laat weten dat het echt nog steeds gebeurt!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Sen

    Helaas blijkt de groeiende economie volgens sommigen in eerste instantie zelfs tot een groei van de kinderarbeid te leiden.

    In veel zich ontwikkelende landen (oa. Nederland begin 20ste eeuw(!)) is gebleken dat het invoeren cq. afdwingen van het naleven van de leerplicht de beste oplossing is. Mooi meegenomen is natuurlijk dat deze oplossing nog al wat positieve bij-effecten heeft. Naast de voor de hand liggende voordelen van een beter opleidings nivo van de bevolking zal de werkloosheid onder volwassenen in eerste instantie ook dalen (immers de lege arbeidsplaatsen moeten wel weer ingevuld) en ondernemers worden gedwongen te investeren om op een andere manier goedkoop te produceren.

      /   Beantwoorden  / 
  4. hans kastanje

    Misrekenend en schandalig dat de nederlandse politiek haar kleine plaats in de nieuwe geglobaliseerde wereld niet schijnt te kunnen accepteren, men kan niet op bassis van opportunisme en paternalisme een wereldbeschaving en wereldmacht die India alreeds is vanuit de positie van een europese underdog op de problemen van kinderarbeid durven attenderen. Wetende dat deze zelfde kinderarbeid het gevolg is van een decennia lange door ons europeanen uitbuitten en misbruiken van de wereld handel. Deze amateuristische interpretatie van moraliteit kan bij het hebben van zelfs een beetje ontwikkeling louter en alleen afgedaan worden als onwetend, en in die hoedanigheid dan ook als zeer gevaarlijk. Het lijkt me verstand te beseffen dat India in haar verleden en zeer zeker ook in de nabije toekomst te groot, te diep, en in haar psyche en kennis onbetwistbaar te superieur is om door een ontwikkelings- en identiteitsarm land als Nederland is, de fictieve realiteit voor gehouden te worden dat wij als Nederlanders , de dweil van Duitsland, en de enige echte paria van Europa, ons de fictie kunen veroorloven deze aankomende supermacht India te kunnen durven aan te vallen op de door ons zelf gecreerde problemen. Ons eeuwenlang gehandhaafde economische opportunisme is debet aan de armoede en de potentiele kinderarbeid in landen als India. Mischien hoog tijd dat Nederland haar zelfbeeld middels acceptatie van feit en realiteit tot correcte weergave bijstelt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.