Mijn eerste regenbui

Een prachtige gouden gloed kleurde de avondluchten gisteravond. Een paar uur later brak de regen los, terwijl ik met een Nederlandse vriend een borrel aan het drinken was in mijn favoriete club. Alle obers begonnen als een gek rond te rennen om het meubilair te redden wat in het buitengedeelte van Zenzi staat. Het is zover, ik ga eindelijk mijn eerste monsoon mee maken.

 

Veel restaurants en clubs in Mumbai hebben een open ruimte. Het grootste gedeelte van het jaar kan je dineren en borrelen onder de open hemel . Het voelt alsof je binnen zit door de vier muren die er vaak wel staan. Het is dus niet zoals een terras, als je omhoog kijkt merk je pas dat je buiten bent. Tegen monsoontijd worden de afgesloten terrasjes in een handomdraai overdekt. Ook dat heeft zijn charme, dineren  terwijl de regen op het rieten dak tikt en er soms zelfs een druppel op je tafel valt.

Terwijl ik me druk maakte over de ramen van mijn nieuwe appartement die nog open stonden wees mijn borrelmaatje me op al  mensen die tijdens dit weer op straat moeten slapen. In het normale klimaat van Mumbai hebben de mensen op straat genoeg aan een doek en een paar stokken om beschutting te zoeken tegen de hete zon. Het ging gisteravond al vrij stevig te keer met onweer en windvlagen die de doeken in een seconde zouden wegblazen. Ik kan terug  lopen naar mijn mooie appartement en met een kopje thee vanaf de bank naar de regen kijken. Hoe de mensen van de staat de monsoon ervaren, daar kan ik me geen voorstelling van maken. Het moet verschrikkelijk zijn om bij elke regenbui te moeten vrezen voor al je bezittingen.

Mijn Nederlandse kennis, die heel lief drop voor me mee had genomen uit Nederland , en ik hebben toch getoost op mijn eerste hevige regenbui. Je bent simpelweg geen echte inwoner van deze stad zonder een regenseizoen meegemaakt te hebben. Dat verdiende een kleine viering op zijn minst. Over een week verwachten ze de echte regens en zou het wel een zo kunnen zijn dat ik drie dagen geen zon meer zie. Ik wacht gespannen af.

Lees ook:Rain and the city
Lees ook:Queensday in Mumbai
Lees ook:Regentijd steeds beter te voorspellen
Lees ook:Olifanten bepalen het straatbeeld de aankomende dagen
Lees ook:Ervaar India terwijl je met me mee loopt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.