“Je moet verdomde sterk in je schoenen staan wil je deze cursus overleven”

Bollywood DhamakaDe Sanoja Crash Course Bollywood dansen is zeker geen opvoedschool, maar de intensieve cursus is meer dan een gewone dansles. Begeleidster Lolita Soedamah verwacht twee weken lang honderd procent inzet van haar leerlingen en niks minder.

Terwijl de Surinaamse Nederlandse tegenover mij zit in een vijf sterren hotel in Mumbai spreekt ze gepassioneerd over haar vak. Het woord discipline valt meerdere keren. " Ik ben wel eens dictator genoemd door een van mijn leerlingen, maar dat maakt me niks uit zolang ze daardoor het beste uit zichzelf halen" , vertelt ze rustig. Waardoor ik me moeilijk kan voorstellen hoe ze aan haar bijnaam komt. Achter deze succesvolle danslerares schuilt een bijzonder verhaal dat ze me heel open in eerlijk vertelde een paar dagen voordat ze haar cursisten in Mumbai ontving.

 

Toen ik Lolita ontmoette  in Mumbai begon ik het gesprek in keurig Engels. Na een paar zinnen keek ze me vragend aan en vroeg of ik niet net als haar ook uit Nederland kwam.  Wow dacht ik, een Nederlandse die het gemaakt heeft in Bollywood. Lolita Soedamah heeft met veel discipline en kracht een bijzonder leven voor haarzelf opgebouwd. Ver weg van familie in Nederland.  Dat  in een stad waar elke gek naar toe komt om het geluk in de grootste filmindustrie ter wereld te zoeken.

“Ik ben gevlucht uit Nederland”, begint Soedamah haar verhaal. Een gewelddadig huwelijk weerhield haar er 23 jaar lang van haar dromen te volgen. Een goede vriend in Mumbai waar ze via het internet mee in contact kwam bleek haar redding. Hij stelde Lolita voor naar India te komen, het was een vlucht uit een uitzichtloos huwelijk. Eenmaal in India stond ze voor een keuze. “Ik kon voor een heerlijk leven kiezen waar ik alleen maar hoefde te winkelen of ik kon mijn eigen passie volgen”  Op veertig jarige leeftijd was dansen het enige wat ze wilde doen. Dus er volgde een aantal jaren van dans-  yoga-  en acteerlessen de ze volgde met dezelfde discipline die ze nu van haar eigen leerlingen verwacht. Lolita legt uit: “Mumbai is hard, wil je het hier maken dan moet je met volledige overtuiging voor je doelen gaan”

Tegenwoordig kan Lolita Soedamah genieten van een succesvolle carrière en een heerlijk leven met een lieve man. Topacteurs uit de Indiase filmindustrie maken gebruik van haar diensten om zich klaar te stomen voor een nieuwe film. Ze staat in Mumbai bekend als een van de besten , maar niks is haar aan komen waaien. Voor alle kansen die ze in dit leven heeft gekregen heeft ze hard moeten werken. Laat dat een inspiratie zijn voor de leerlingen die zij gaat begeleiden tijdens de Bollywood Crash Course.  

Lees ook:Echte Indiase yogales bij je thuis
Lees ook:Lolita’s yogalessen populair in Nederland
Lees ook:Van een geweldadig huwelijk tot danslerares in India
Lees ook:Dippen en bouncen op Sanoja danscursus
Lees ook:Queensday in Mumbai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.